Tandvårdsrädd/tandläkarskräck?
Tandvårdsrädsla är vanligare än många tror. En del är extrem tandvårdsrädda och en del känner obehag eftersom munnen är ett väldigt intimt område och man vill inte at någon främmande vidrör ens tänder och mun.
Anledningarna till denna rädsla eller obehaget kan vara många. Det är till exempel känt att många så kallade öronbarn kan utveckla tandvårdsrädsla som följer dem in i vuxenlivet. Vissa har skamkänslor på grund av oskötta tänder.
En del har minnen från smärtsam tandvård under barndomen och vissa upplever en brist på information eller brist på förtroende för sin tandläkare.
Vissa tycker att ljudet från diverse behandlingsredskap och instrumenten är obehagliga.
Oavsett orsaken till tandvårdsrädslan, är det av största vikt att som tandvårdspersonal ha respekt för dessa patienters känslor och agerande. Du är viktig för oss men du måste själv ta första steget!
Vi hjälper både vuxna och barn med tandvårdsrädsla genom att förklara hela proceduren före och under behandlingen. Det finns olika modeller att följa till exempel Tell-Show-do, där behandlaren först berättar, sedan visar och till sist utför arbetet.
En del får lyssna på sin favoritmusik och en del föredrar att sitta i vårt trivsamma väntrum och ta en kopp caffe innan behandlingen.
Utöver lugnande och informativt samtal så kan vi också hjälpa både barn och vuxna genom att ge särskild lugnande medicinering inför behandlingen eller vid extrema fall skicka remiss för behandling under narkos.
Vi har medvetet försökt komma ifrån en steril och estel klinik och istället skapat en tandvårdspraktik med avslappnande trygg ombunad och hemtrevlig miljö.
En ny patient formulerade sin behandlingsupplevelse så här, ”Dessa besök hos er har varit de bästa vårdbehandlingstillfällen som jag någonsin har upplevt. Det känns lite grann som att man kommer hem till er!”
Ring oss på telefon 0415 – 10655 eller besök oss på kliniken för ett gratis samtal och en kopp kaffe. Då kan du samtidigt känna av miljön innan du bestämmer dig för att bli patient hos oss!.